Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
10:25 pm

KATASTROFALNA SEZONA U CRNOJ GORI Hoće li se isto dogoditi Hrvatskoj?

Piše M.K.

Loša turistička sezona u Crnoj Gori postala je ovih dana jedna od prominentnijih tema u regionalnim medijima. Susjedna republika se, poput Hrvatske, previše oslanja na prihode od turizma pa se već mogu naslutiti i socijalne posljedice sezone koja je podbacila, piše Index.

Zašto se to dogodilo?

Premijer Dritan Abazović rekao je da je predsezona bila dobra, ali je kritizirao turistički sektor.

‘Ako netko misli da se može ponoviti sezona od prošle godine kada je bio vrhunac nevjerojatan, jer smo mi bili jedina otvorena zemlja 45 dana, to će se teško moći realizirati. Moramo se prilagoditi novim trendovima. Cijene na primorju su kao na Azurnoj obali, to Crna Gora do sada nikada vidjela nije’, rekao je Abazović.

O problemima u turizmu raspisali su se i crnogorski mediji.

‘Turistička sezona ogolila je sve probleme s kojima se Budva suočava godinama – od loše, praktički nepostojeće strategije razvoja turizma, nejasnog koncepta želi li biti elitna ili destinacija masovnog turizma, grad provoda ili mjesto za odmor, pa do toga da oslanjanje na pojedina tržišta, istočno i regionalno, ove godine puno košta’, ističe se u tekstu na portalu Vijesti.

Izostanak gostiju iz Rusije i Ukrajine

Kao glavni razlog loše sezone navodi se nedostatak gostiju iz Rusije i Ukrajine, ali i gostiju iz regije. U Budvi se odmara 32% gostiju manje nego prošle godine sredinom srpnja. U hotelima je registrirano sedam posto manje ljudi.

Crnogorci koji žive od turizma su zabrinuti. Brine ih što neće zaraditi dovoljno novca za zimu.

‘Dnevna zarada je za 30, pa čak i za 50% manja nego što je bilo u uobičajenim sezonama, ne računam godinu pod koronom. Tako da je ovo jedan fijasko i ništa nam ne preostaje nego da se nadamo boljoj sezoni u listopadu, studenom…’, ispričao je novinarima vlasnik jedne suvenirnice.

Mnogi za lošu sezonu krive političku klasu

‘Upropastila nas je ova trenutna politika, nema ni gostiju iz Makedonije, ni iz Bosne i Hercegovine. Idu ljudi u Albaniju, tamo im je jeftinije, a kažu da su svi ljubazni, cijene su pristupačne, plaže lijepe i što bi dolazili ovdje trošiti preko svake mjere i brinuli zbog politike’, rekla je vlasnica dućana na crnogorskoj obali za beogradski portal Nova.rs.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)