Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Turizam
8:27 pm

DIREKTOR HTZ-a ‘Podizanje cijena mora biti popraćeno kvalitetom i gost mora dobiti vrijednost za novac’

Piše M.K.

Hrvatska je ovisna o prihodu od turizma. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li ove godine uspjeti ‘uhvatiti’ više od deset i pol milijardi eura ostvarenih u mitskoj pretpandemijskoj godini. 

O financijskim pokazateljima sezone ekipa HRT-a razgovarala je s direktorom Hrvatske turističke zajednice Kristjanom Staničićem.

Komentirao je dobru sezonu.

‘Financijski pokazatelji prate broj noćenja i dolazaka. Razlog tome je sigurno viša razina cijena usluga koja se ove godine postiže na našim destinacijama. S druge strane rasli smo i u kvaliteti. Ove godine je otvoreno nekoliko novih visokokvalitetnih objekata u hotelskom smještaju. Investiralo se u kampove, primjereno tome ide i cijena, a naravno i potrošnja u ugostiteljstvu’, naglasio je.

Osvrnuo se na rast cijena rekavši da tržište uvijek diktira cijene. 

‘Odnos ponude i potražnje u datom trenutku. Činjenica je da su poskupili i energenti i struja i hrana i piće pa su ljudi koji se bave turističkim uslugama našli rješenje u podizanju cijena. No to uvijek mora biti popraćeno kvalitetom i gost mora dobiti vrijednost za novac’, naglasio je. 

Smatra da je odrađen odličan posao u privatnom, turističkom i javnom sektoru na čelu s Vladom, resornim ministarstvom i HTZ-om. 

‘Mi smo i ove godine dali naglasak na promociji na našim emitivnim tržištima najbližim. To se pokazalo ispravnom odlukom. I bilježimo ovakve rezultate, rast u odnosu na 2019.’, naglasio je.

‘Njemačka je naše najvažnije emitivno tržište. Ruski i ukrajinski gosti čine samo 2% ukupnih gostiju. Dobro je što Hrvatska nije ovisna o nijednom tržištu pojedinačno. Imamo goste čak i iz SAD-a. Nastavlja se ona direktna veza iz Dubrovnika za New York. I to sigurno kompenzira manjkove s drugih tržišta’, rekao je.

‘Unatoč problemima u europskim zračnim lukama, Dubrovnik bilježi rast kao aviodestinacija. Upravo su se Britanci našli na prvom mjestu’, rekao je.

‘S obzirom na najave očekujemo špicu sezone u sljedeća tri, četiri tjedna, a što se tiče posezone vjerujem da ćemo zajedničkim snagama odoljeti i tom izazovu. S obzirom na velike suše i činjenicu da svakog dana imamo i preko milijun gostiju. HTZ će sa svojim partnerima dijeliti vodu na graničnim prijelazima i sljedećeg vikenda. I tako našim dragim tustima barem malo olakšati ulazak u Hrvatsku’, zaključio je.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)