Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport 365
8:07 pm

SPEKTAKL U FINIŠU SILVERSTONEA Nakon 150 trka Carlos Sainz stigao do prve pobjede karijere

Čak 400 tisuća gledatelja u četiri dana Formule 1 pohodilo je kultnu stazu Silverstone u Ujedinjenom Kraljevstvu. Jučer na kvalifikacijama Keanu Reeves u boksu Ferrarija, danas Tom Cruise u stožeru Mercedesa. Spektakularna je bila i sama utrka koju je po prvi put u karijeri osvojio Carlos Sainz. Bio mu je to 150. nastup i prvi ‘pole position’ ikad. 

Trka je startala dva puta jer je u prvom zavoju u dva odvojena incidenta nastradalo sedam bolida. Kinez Zhou Guanyu katapultiran je sa staze kao metak. Njegova Alfa prevrnula se i preletjela zaštitnu barijeru. Vozač Williamsa Alex Albon, koji je u gužvi na startu dobio snažan udarac u stražnji dio bolida, prebačen je u bolnicu na pretrage. Od ponovnog starta odustao je George Russell, čiji je Mercedes također pretrpio veliku štetu i nije se mogao domoći boksa. Ostali su uspjeli popraviti svoje bolide i po drugi put startati na Silverstoneu nakon gotove jednosatne odgode. 

U ponovljenom startu Sainz nije dopustio da ga ponovno iznenadi Max Verstappen koji je uskoro pao u poretku zbog oštećenja bolida. U borbu za vodeće mjesto umiješao se Lewis Hamilton koji je nizao značajno bolja vremena po krugu od vodećeg Ferrari dvojca. Charles Leclerc inzistirao je da ga Sainz pusti jer je bilo očito da će ih Hamilton uskoro dostići i prestići. To se na koncu i dogodilo, ali ipak nije donijelo toliko željenu pobjedu Leclercu koji je do prije koju utrku, dok se nisu nanizale nesreće, bio najozbiljniji izazivač Maxu Verstappenu za titulu ove sezone. 

Za uzbudljivu završnicu pobrinuo se, naime, Esteban Ocon, čiji je Alpine kapitulirao 12 krugova prije kraja. U režimu sigurnosnog automobila, koji nosi znatno kraće vrijeme zaustavljanja u boksu, Sainz i ostali promijenili su gume, a Leclerc nije. Kada je utrka ponovno otpočela, devet krugova prije kraja, Leclerc je na vodećoj poziciji bio kao glineni golub. U Ferrariju tada u to još nisu bili sigurni. Tražili su od Sainza da ostavi prostor Leclercu prije ponovnog starta, no Španjolac im je kazao da je to nemoguće jer će ga odmah napasti Hamilton. 

Na stazi je potom došlo do brutalnih obračuna. U jednom zavoju usporedo su jurišala četiri vodeća bolida. No, u toj borbi Leclerc nije imao nikakve šanse. Najprije je ga je prešao kolega Sainz, a potom i Sergio Perez koji se cijelu trku u svom Red Bullu probijao sa začelja i na koncu stigao do nevjerojatnog drugog mjesta usput doslovno izbacivši Hamiltona sa staze. 

Leclerca je prešao i Hamilton koji je u zadnjem krugu odvozio i najbrže vrijeme i tako uzeo Sainzu taj dodatni bod. Peti je stigao Fernando Alonso, ovih 10 bodova su mu najbolji rezultat sezone. Šesti je bio Lando Norris u McLarenu, dok Verstappen danas s kompromitiranim bolidom nije mogao bolje od sedmog mjesta. Do prvih bodova stigao je Mick Schumacher, sin legendarnog Michaela Schumachera. Njegova momčad Haas može slaviti jer je i Kevin Magnussen došao do jednog boda. 

Rasplet Silverstonea unio je malo zanimljivosti u daljnji nastavak šampionata. Verstappen je i dalje na čelu sa 181 bodom, Perez je drugi sa 147, Leclerc treći sa 138, dok Sainz ima tek 11 bodova manje. Zaostatak za momčadskim kolegom Georgeom Russellom smanjio je i Lewis Hamilton. Sada iznosi 18 bodova. Iako je u jednom trenutku mogao čak računati i na borbu za pobjedu, sedmerostruki šampion Formule 1 koji iza sebe čak 13 podija na Silverstoneu, bio je odlično raspoložen zbog trećeg mjesta. Nakon trke, čak se sjetio i čestitati rođendan Tomu Cruiseu s kojim se zadržao u kraćem i prijateljskom razgovoru.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)