Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Nekretnine
8:50 pm

PLAĆE HRVATSKE, CIJENE EUROPSKE Muke mladih podstanara

Piše M.K.

Cijene stanova u Splitu vrtoglavo rastu. U novogradnji četvorni metar stoji i nekoliko tisuća eura. Koliko god bile cijene visoke, stanovi se prodaju. No mlade se obitelji teško odlučuju na kupnju i prisiljene su živjeti u podstanarstvu. HRT je pitao dvojicu kandidata za gradonačelnika Splita kako bi riješili gorući problem stanova za mlade.

O mukama splitskih podstanara čak je i predstava nastala. I nije komedija. ’55 kvadrata’. U toliko se kvadrata ljeti zbije nekoliko generacija, kad se pred hordama turista podstanari isele iz unajmljenih stanova i vrate roditeljima.

Plaće hrvatske, cijene stanova europske. Štoviše, Split je treći u Europi po cijenama nekretnina. Četvorni metar novogradnje stoji i više od 4000 eura. Najveći ceh divljanja cijena plaćaju mladi.

Evo kako bi gorući problem – stanove za mlade – riješila dva kandidata za splitskog gradonačelnika. Centrov Ivica Puljak gradio bi stanove za dugoročni najam. Dvije lokacije – na Brdima i Šinama – već su u igri.

‘Na kojima bi za godinu dana sagradili stanove, a druga lokacija je Korešnica 1400 stanova i infrastruktura i vrtići uz to i Kopilica’, kaže Ivica Puljak, kandidat Centra za gradonačelnika Splita.

S istim lokacijama barata i HDZ-ov nestranački Zoran Đogaš jer u Splitu, zbog zemljišnih i imovinskopravnih problema, grad baš i nema mnogo izbora.

‘Uz Korešnicu naša ideja je i Kopilica, tu bi bilo 400-tinjak stanova, infrastruktura je već dovedena’, kaže Zoran Đogaš, kandidat HDZ-a za gradonačelnika Splita.

Uz poznati APN-ov POS-ov model izgradnje, šansu za nove stanove vidi u Europskim igrama 2027.

‘Gdje bi se povukla europska sredstva, izgradnja naselja za sportaše i to ostane nama’, ističe Đogaš.

‘Stanovi za dugoročni najam su odličan izbor jer mladi dugoročno mogu iznajmiti dok ne riješe svoje pitanje’, kaže Puljak.

‘A dok s riječi ne prijeđemo na djela, mladi radno sposoban splitski tridesetogodišnjak i dalje će u dječjoj sobi u roditeljskom domu snivati o vlastitom. Ili će ga gradit u nekoj drugoj zemlji’, piše HRT.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)