Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Sport 365
4:43 pm

ŠAH: Nepo vodeći na Turniru kandidata

U Madridu se od 17. lipnja do 5. srpnja igra Turnir kandidata čiji će pobjednik 2023. godine izazvati Magnusa Carlsena u meču za prvaka svijeta. Osam igrača igra dvokružno 14 kola Berger sustavom svatko sa svakim. Ukupni nagradni fond turnira iznosi pola milijuna eura.

Nakon šest kola vodeći je Ian Nepomniachtchi sa 4.5 bodova. Slijedi Fabiano Caruana s 4 boda, dok treće mjesto dijele Richard Rapport i Hikaru Nakamura s 3 boda. Peto mjesto s 2,5 bodova dijele Jan Krsyzstof Duda, Teimour Radjabov i Ding Liren. Po mnogima prvi favorit turnira, Alireza Firouzja je trenutno zadnji s 2 boda.

Zanimljivo je da ni ovaj turnir nije mogao proći bez političke kontroverze. Zbog Ruske agresije na Ukrajinu, Svjetska šahovska organizacija FIDE je zabranila svim Rusima igranje pod svojim zastavama, te je raskinula sve sponzorske ugovore s ruskim tvrtkama. Za vrijeme drugog kola je na bočici vode Rusa Nepomniachtchija osvanuo logo ruskog giganta Norilsk Nickela, povezanog s Vladimirom Putinom. Ubrzo je Nepo upozoren, te je bočica uklonjena. Nekima ipak to nije bilo dovoljno. Peter Heine Nielsen, danski velemajstor i trener Magnusa Carlsena je iskoristio priliku i optužio FIDE da je još uvijek pod ‘ruskom šapom’.

– Očito je da ruski oligarsi još uvijek sponzoriraju šah na najvišem nivou. Hoće li FIDE objaviti tko su sponzori igrača na turniru – objavio je Nielsen na svom Twitter računu.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)