Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Nekretnine
11:47 pm

UREĐENJE DOMA Stručnjaci savjetuju kako odabrati rasvjetu

Piše A. A.

Jedan oblik, ali i vrsta osvjetljenja jednog rasvjetnog tijela ne mora funkcionirati u svim prostorijama. Bhg.com za odabir odgovarajućeg tijela zatražio je savjete stručnjaka.

Kuhinja 

Kuhinje velikih dimenzija zahtijevaju čak nekoliko izvora svjetlosti. Centralna rasvjeta može biti luster ili par zidnih rasvjetnih tijela koji će djelomično osvjetljavati prostoriju, no iznad kuhinjskih elemenata ili kuhinjskog otoka istaknite direktnu rasvjetu.

Viseća rasvjetna tijela popularna su kod dizajniranja kuhinje te se nerijetko smještaju direktno iznad otoka, no funkcionalna su i ugradbena rasvjetna tijela ispod kuhinjskih ormarića.

Blagovaonica 

Zbog toga što je blagovaonica prostor u kojem se ljudi druže i u kojem teku razgovori, tamna i zagasita rasvjeta nije dobar odabir. S druge strane odabrati biste trebali stropnu rasvjetu, a birati možete između ugradbene rasvjete ili pak okruglih modela rasvjete koja podjednako rasprostire svjetlost. Naposljetku, ako želite da vaša rasvjeta bude i dekoracija doma, odaberite intrigantan luster, no prilikom postavljanja istoga vodite se pravilom da mora od stola biti udaljen 80 centimetara, prenosi Living

Dnevna soba 

Mulifunkcionalnost dnevne sobe mora istaknuti i jednako funkcionalna rasvjeta, a dobar odabir stropni su reflektori. Ovakva rasvjeta, bez obzira na to nalazi li se nanizana na jedno tijelo ili je tijelo sama za sebe, omogućuje promjenu položaja rasvjete, a s time i jačinu svjetlosti. 

Kupaonica 

U kupaonici biste trebali izbjegavati rasvjetu koja baca svjetlost direktno na zrcalo jer će u takvim slučajevima nastati neželjene sjene. Umjesto takve rasvjete, odaberite viseća rasvjetna tijela ili pak smjestite zidnu rasvjetu sa svake strane zrcala za uravnoteženiju raspodjelu svjetla.

Hodnik 

Kao tranzicija između prostorija, hodnici ne zahtijevaju određena rasvjetna tijela. Tako za hodnik možete izabrati okrugla stropna rasvjetna tijela ili pak bilo koju drugu zidnu rasvjetu koja pruža indirektnu svjetlost.

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)