Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Vjenčanje
8:09 am

OBIČAJI ZA SVETU LUCIJU Djevojke otkrivaju za koga će se udati

Piše A. A.

Uz Svetu Luciju, blagdan koji se obilježava 13. prosinca, veže se niz zanimljivosti. Jedno od vjerovanja posebno je zanimljivo neudanim djevojkama. 

Naime, one nakon blagdana mogu saznati za koga će se udati. Tog dana, prema predaji, trebaju na 12 papirića napisati imena mladića koji im se sviđaju, pa i poneko onih koji im nisu toliko dragi. Papiriće zatim trebaju zamotati. 

Svakog sljedećeg dana trebaju uzeti po jedan papirić i baciti ga u smeće ili zapaliti, bez da ga odmotaju – i tako sve do Božića. 

Na Božić djevojke trebaju otvoriti posljednji papirić koji im je ostao. Udat će se za mladića čije je ime na njemu napisano. 

Postoji još jedna varijacija ovog običaja. Jedan papirić ostaje prazan, a na njih se 11 napišu imena. Ako prazni papirić djevojke otvore posljednjeg dana – ostaju neudane. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)