Dalmatinski portal
Dalmatinski portal Test ad banner
Dalmatinski portal Dalmatinski portal
Nekretnine
10:13 pm

HGK: Donesene nove Posebne uzance o građenju

Piše A. A.

Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska udruga poslodavaca, simboličkim su potpisivanjem dokumenta utvrdili Posebne uzance o građenju. Dokument je potpisan, sukladno poslovnim običajima i praksi u obveznim odnosima iz područja građenja i u suradnji sa strukovnim udruženjima iz područja graditeljstva. 

Upravo utvrđene Posebne uzance o građenju donose brojne novosti. Uvedene su definicije nepredviđenih radova, podizvođača, vrsta jamstava, građevinske knjige, uređen je slučaj proturječja između projekta i troškovnika, propisana obveza naručitelja na izradu izvedbenog projekta, predviđena obveza plaćanja izvantroškovničkih radova, izvedenih po nalogu naručitelja bez pisanog dodatka ugovora. Također su podrobnije definirane vrste ugovaranja cijena radova i promjene tih cijena, prag rizika klauzule ‘fiksna cijena’ spušten je na 3 %, definirano je značenje klauzule ‘ključ u ruke’, predviđene su okolnosti koje mogu biti razlogom za produženje roka građenja, precizirani su uvjeti uvođenja u posao izvođača, regulirani su odnosi izvođača i podizvođača, propisan je krajnji rok za podnošenje zahtjeva za ugovornu kaznu, preciznije je uređeno ispostavljanje situacija, podrobnije je uređen jamstveni rok i naplata bankovnih garancija za obveze iz jamstvenog roka, uređeno je pitanje jamstva za opremu koja se ugrađuje u građevinu, precizirana su pitanja završetka radova i primopredaje radova, uređeno je izdavanje okončane situacije i okončanog obračuna, uređeno pitanje raskida ugovora i nadležnosti arbitraže za rješavanje sporova.

Naime, Zakon o gradnji ovlastio je HGK i HUP da utvrde i objave posebne uzance o građenju koji se primjenjuju u skladu s posebnim propisima o obveznim odnosima uz prethodnu suglasnost ministarstva nadležnog za graditeljstvo.

– Ovaj današnji potpis rezultat je višemjesečne intenzivne suradnje između Ministarstva, Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske gospodarske komore. Cilj te suradnje bio je utvrditi posebne Uzance o građenju koje će ažurirati detaljnije odnose između naručitelja i izvođača koji su ugovorno povezani u poslovima građenja. Ove Uzance važan su dokument u kojem su u obzir uzete nove gospodarske prilike i postojeća poslovna praksa što će nam također biti od velikog značaja u procesu obnove od potresa ali u svim drugim postupcima gradnje – izjavio je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Veliki je ovo iskorak s obzirom na to da postojeće Uzance o građenju nisu mijenjane od 1977. godine, a na njih se poziva cijeli građevinski sektor koji je od tada bitno napredovao. 

– Danas, a posebno i u godinama koje slijede, pred njima je ogroman zadatak. Koliko su važne pokazuje upravo i rad arbitražnog sudišta HGK u kojem je najveći broj predmeta upravo vezan uz sporove koji se odnose na tumačenje postojećih Uzanci –  poručio je Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Dodao je kako su upravo institucije te koje imaju stručni kapacitet, volju, vrijeme i dužnost odgovoriti na ovakve izazove kao što je bilo donošenje novih Uzanci. 

Cijeli proces je bio sve samo ne lagan i brz.

– Šest godina, 40-ak sastanaka, 11 stručnih skupova, troje različitih nadležnih ministara i pet prijašnjih prijedloga. Svjesni važnosti ovog dokumenta ustrajali smo sve do kraja i konačno imamo nove Uzance – pojasnila je potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj.

Dodala je kako su aktualna situacija s cijenama i pozitivan stav ministra Horvata najzaslužniji što danas imamo na stolu suvremenu verziju Uzanci koja će svim sudionicima u gradnji život učiniti jednostavnijim.

– Utvrđivanjem Posebnih uzanci o građenju, uz konsenzus širokog kruga sudionika, ostvarili smo cilj dodijeljene nam ovlasti i definirali kvalitetan okvir za uređenje odnosa naručitelja i izvođača radova, ugovaranje građenja i praćenje procesa građenja kroz cijelo vrijeme ispunjavanja ugovora. Drugim riječima, ugovaranje izvođenja radova je značajno olakšano poslovnim subjektima jer Uzance uređuju velik dio najvažnijih elemenata koje je trebalo regulirati ugovorom – rekao je glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić na predstavljanju novih Uzanci koje je održano u Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Poznato je da građevinski sporovi u sudskoj praksi predstavljaju jednu od najsloženijih vrsta sporova te se radi o sporovima najviše vrijednosti pa će se donošenjem i primjenom novih Uzanci smanjiti broj sudskih i izvansudskih sporova koji se tiču ugovora o građenju.

– Pred nama je daljnja aktivnost kako bi Uzance bile u što većoj mjeri uključivane u ugovore o javnoj nabavi tako da, umjesto stranih FIDIC-a i VOB-ova, napokon u poslovnoj praksi zažive hrvatski poslovni običaju sabrani u Posebnim uzancama u građenju. Donošenje Posebnih uzanci o građenju je potpora u poticanju investicija i prevladavanju negativnog utjecaja koji na investicije ima rast cijena sirovina uslijed poremećaja dobavnih lanaca uzrokovanih pandemijom, kojim povodom je Vlada Republike Hrvatske donijela Zaključak o postupanju radi ublažavanja posljedica poremećaja cijena građevinskog materijala i proizvoda. Za buduće ugovore će i Uzance biti od velike pomoći u situacijama nastupa promijenjenih okolnosti u poslovanju. Utvrđivanjem Posebnih uzanci o građenju otvara se pravni okvir za povećanje transparentnosti ugovaranja i provođenja ugovora o građenju, što će ubrzati procedure ulaganja i intenzivirati građevinarstvo te biti potpora pri traženju odgovora na poslovne izazove u 2022. godini – naglasio je Mirko Habijanec, predsjednik HUP-Udruge poslodavaca graditeljstva. 

Vaša reakcija na temu

Komentiranje na Indexu dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. U redu je ne slagati se s drugim komentatorima ili autorom teksta, ali nije u redu vrijeđati, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Korisnik je odgovoran za sve napisano u komentaru. Budite normalni, nemojte se bezveze dovoditi u probleme.

Komentari (2)